Ekspres do kawy – jakie filtry wybrać?

Ekspres do kawy to niezwykle przydatne urządzenie, które w znaczący sposób ułatwia przygotowanie ulubionego napoju. Obecnie dostępne są setki zróżnicowanych modeli ekspresów, w tym przelewowe, ciśnieniowe i ciśnieniowe kolbowe, a także automaty na kapsułki. Niezależnie od tego, w jaki typ ekspresu wyposażona jest kuchnia w naszym domu bądź biurze, powinniśmy zainwestować w odpowiednie filtry, które nie tylko znacząco zwiększą żywotność urządzenia, ale też poprawią smak przygotowywanej za jego pomocą kawy. Dlatego w niniejszym wpisie przyjrzymy się filtrom do ekspresów – na co powinniśmy zwrócić uwagę przy ich zakupie i dlaczego warto się zdecydować na tego typu inwestycję?
Wyższej jakości woda = lepsza kawa
Podstawą przygotowania aromatycznego, intensywnego w smaku napoju jest wykorzystanie dobrej jakości wody. Nawet drogie, zagraniczne ziarna kawy mogą utracić swoje walory smakowe, jeśli zaparzymy je przy pomocy zbyt twardej lub miękkiej, nieprzefiltrowanej wody. Nie oznacza to, że powinniśmy inwestować w drogą, butelkowaną wodę mineralną, żeby móc cieszyć się smacznym napojem. Wystarczy odpowiedni filtr do ekspresu – te niewielkie, poprawiające jakość wody elementy można zamontować w większości nowoczesnych, służących do zaparzania kawy urządzeń.
Odpowiednia konserwacja ekspresu
Wysokiej jakości ekspres do kawy to drogie urządzenie, które wymaga umiejętnej konserwacji. Podstawą jest korzystanie z odpowiednio miękkiej wody. Instalowane wewnątrz pojemnika na płyn, dedykowane filtry do ekspresów do kawy zmiękczają nalewaną do urządzenia wodę, a co za tym idzie – chronią sprzęt przed uszkodzeniem. Same filtry bardzo łatwo dobrać do konkretnego modelu ekspresu, bowiem informacja o tym, do jakiej marki urządzenia pasować będzie dany filtr, powinna być zawarta np. na jego opakowaniu tudzież w internetowym opisie produktu. Istnieją także filtry uniwersalne, pasujące do większości nowoczesnych ekspresów. Większość filtrów działa wyłącznie przez określoną ilość czasu, dlatego powinniśmy pamiętać o tym, by co kilka miesięcy wymieniać ten służący do oczyszczania wody element.
Filtry do ekspresu ciśnieniowego nie tylko zmiękczają wodę, ale też usuwają z niej zanieczyszczenia mechaniczne oraz organiczne. Kamień osadzający się np. na grzałce urządzenia, w którym nie zainstalowano filtru, nie tylko może doprowadzić do awarii sprzętu, ale też zmniejsza jego wydajność. Dlatego zdecydowanie warto regularnie wymieniać filtr w naszym ekspresie. Zaparzana na co dzień kawa tylko na tym zyska.